Terugleveren/Salderen

Wat is het terugleveren van elektriciteit?

U wilt zelf elektriciteit opwekken, bijvoorbeeld met een zonnepaneel op uw dak. Deze elektriciteit kunt u zelf gebruiken, maar u kunt het ook invoeden op het elektriciteitsnet. Dat noemen we terugleveren.

Wilt u elektriciteit terugleveren?

Geef aan uw energiebedrijf door dat u wilt gaan terugleveren. U hoeft geen nieuw contract af te sluiten als u wilt gaan terugleveren. Meld ook bij uw netbeheerder dat u gaat terugleveren

Is de aansluitwaarde van de installatie groter dan 3×16 ampère?

Meld u aan bij de netbeheerder voordat u de installatie gaat gebruiken.

Is de aansluitwaarde van de installatie kleiner of gelijk aan 3×16 ampère?

Meld u aan binnen één maand na ingebruikname van de installatie bij de netbeheerder.

Hoe meldt u zich aan?

Dit kan via energieleveren.nl. De netbeheerder registreert alle aansluitingen. En de netbeheerder is verantwoordelijk voor de aanleg van de netten en het transport van elektriciteit of gas. Door u aan te melden kan de netbeheerder noodzakelijke wijzigingen doorvoeren in het net.

Welke meter moet u hebben?

Ferraris-meter

Hebt u een analoge meter (Ferraris-meter)? Deze Ferraris-meter loopt automatisch terug als u elektriciteit teruglevert aan het net. Dan hoeft u deze niet te vervangen.

Bij salderen wordt uw teruglevering van uw verbruik afgetrokken. Gaat u alleen salderen? Dan kunt u deze meter laten hangen.

Slimme meter

Levert u meer terug dan u verbruikt? Dan is een slimme meter interessanter. Dit is een meter die naast uw elektriciteitsverbruik ook de teruggeleverde elektriciteit registreert. De slimme meters die nu op de markt zijn registreren allemaal het elektriciteitsverbruik en de teruggeleverde elektriciteit.

Wilt u een slimme meter? Vraag deze aan bij uw netbeheerder. U kunt om een zogenaamde prioriteitsplaatsing vragen.

De netbeheerder plaatst de slimme meter gratis. Vraagt u zelf om een slimme meter? Dan kunnen er wel kosten aan de plaatsing verbonden zijn. De netbeheerder mag dan voor de plaatsing van de slimme meters voor elektriciteit en gas samen maximaal EUR 72,60 vragen. Bij plaatsing voor 1 oktober 2012 is dit maximaal EUR 71,40. Hebt u geen gasaansluiting? Dan kost de plaatsing van de slimme meter voor elektriciteit maximaal EUR 67,76. Bij plaatsing voor 1 oktober 2012 is dit maximaal EUR 66,64. De bedragen verschillen vanwege de BTW-verhoging per 1 oktober 2012. De netbeheerder plaatst de slimme meter binnen drie maanden.

Hebt u vragen over uw meter of het terugleveren van elektriciteit? Neem dan contact op met uw netbeheerder.

SALDEREN

Let op

U moet de elektriciteit via dezelfde aansluiting terugleveren als waarmee het energiebedrijf u elektriciteit levert. Alleen dan is saldering mogelijk. Verder gelden de regels voor saldering en terugleververgoeding alleen als u een kleinverbruikersaansluiting hebt. Dat is een aansluiting tot 3x80Ampère.

Hoe gaat teruglevering en saldering in zijn werk?

Regels vanaf 1 januari 2014

Wat is de salderingsgrens?

De salderingsgrens is voor iedereen anders. Het is de hoeveelheid energie die u van het energiebedrijf geleverd hebt gekregen. In de rekensom voor salderen geldt deze hoeveelheid energie als grens. U kunt dus nooit meer salderen dan de hoeveelheid energie die u geleverd hebt gekregen. Hoe hoog uw salderingsgrens is vindt u terug op uw energierekening.

Voorbeeld 1

Uw energiebedrijf levert u 3500 kWh. Uw zonnepanelen leveren 2000 kWh op. Daarvan gebruikt u zelf 1000 kWh. U levert dan 1000 kWh terug aan het openbare net. De salderingsgrens is de geleverde energie van het energiebedrijf. In dit voorbeeld 3500 kWh. Van de 3500 kWh wordt de door u terug geleverde energie 1000kWh afgetrokken. U moet nog voor 2500kWh betalen.

Levert u meer terug dan uw energiebedrijf levert?

Dan krijgt u een terugleververgoeding. Na het salderen blijft er nog een hoeveelheid energie over. Het energiebedrijf geeft u hiervoor een terugleververgoeding. Uw energiebedrijf bepaalt zelf de hoogte van de terugleververgoeding.

Voorbeeld 2

Uw energiebedrijf levert u 500 kWh. Uw zonnepanelen leveren 2200 kWh op. Daarvan gebruikt u zelf 1000 kWh. U levert dan 1200 kWh terug aan het openbare net.

De salderingsgrens is de geleverde energie van het energiebedrijf. In dit voorbeeld 500 kWh. Van de 500 kWh zou de door u terug geleverde energie van 1200kWh afgetrokken moeten worden. Maar omdat er een salderingsgrens is van 500 kWh, wordt er maar tot 500 kWh afgetrokken. Voor de 700kWh die over blijft ontvangt u een terugleververgoeding.